Portugalska

PortugalskaPortugalska

Članstvo v EU: 1986

Članica schengenskega območja: Da

Politična ureditev: republika

Glavno mesto: Lizbona

Celotna površina: 92 072 km²

Prebivalstvo: 10,6 milijona

Denarna enota: evro

Prisluhnite uradnemu jeziku EU:  portugalščina

PortugalskaPodroben zemljevid – kliknite na zemljevid

Portugalska je dežela pomorščakov in raziskovalcev morij. Leži na atlantski strani Iberskega polotoka. Portugalska zgodovina je vtisnila neizbrisen pečat njeni kulturi: v arhitekturi in umetnosti je prepoznaven mavrski in orientalski vpliv.

Na Portugalskem so se v tri tisoč letih izmenjale številne civilizacije in zaznamovale deželo: Feničani, Grki, Kelti, Kartažani, Rimljani in Arabci. V 15. stoletju so neustrašni pomorščaki pod vodstvom Vasca da Game odkrili nova ozemlja in Portugalska se je razširila v čezmorski imperij. Univerza v Coimbri, ki so jo ustanovili leta 1290, je med najstarejšimi v Evropi.

Predsednika volijo na splošnih volitvah za pet let, njegova pooblastila so omejena. Parlament ima 230 poslancev s štiriletnim mandatom.

Med umetniki je bilo vedno veliko Portugalcev, znana pesnika sta na primer Luís de Camões in Fernando Pessoa. Ustvarjalnost lahko najdemo tudi v nastopih mednarodno uveljavljenega nogometnega igralca Cristiana Ronalda.

Vsako leto junija povsod po Portugalskem praznujejo tri svetnike, imenovane Santos Populares (ljudski svetniki). Stalnice teh praznovanj so ljudski plesi in glasba, zlasti tradicionalno melanholični fado .

Vsaka portugalska regija ima svoje tipične jedi, ki jih pripravljajo z različnimi vrstami mesa in morske hrane. Portugalska je znana predvsem po polenovki, ki jo znajo pripraviti na sto načinov.

 

Moja zbirka kovancev:

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer