Grčija

GrčijaGrčija

Članstvo v EU: 1981

Članica schengenskega območja: Da

Politična ureditev: republika

Glavno mesto: Atene

Celotna površina: 131 957 km²

Prebivalstvo: 11,2 milijona

Denarna enota: evro

Prisluhnite uradnemu jeziku EU:  grščina

GrčijaPodroben zemljevid – kliknite na zemljevid

Grčija leži v jugovzhodni Evropi v bližini stičišča Evrope in Azije in je najjužnejši del Balkanskega polotoka. Njeno ozemlje obsega več kot 2 000 otokov v Egejskem in Jonskem morju, vendar jih je poseljenih samo kakih 165. Najvišji vrh države je gora Olimp.

Grčija je ena od zibelk evropske civilizacije. Starogrški misleci so s svojim delom pripomogli k napredku v filozofiji, medicini, matematiki in astronomiji. Grške mestne države so bile prve demokratične oblike vladanja. Zgodovinska in kulturna dediščina Grčije odmeva tudi v književnosti, umetnosti, filozofiji in politiki sodobnega sveta.

Sodobna Grčija je republika, ki jo ureja ustava iz leta 1975. Enodomni parlament ima 300 poslancev, ki jih izvolijo za štiri leta. Država je razdeljena na 13 upravnih regij.

Več kot 50 % grške industrije je v širšem območju Aten, glavne gospodarske panoge države pa so kmetijstvo, turizem, gradbeništvo in ladijski promet.

Med znanimi sodobnimi Grki so režiser Costa Gavras, Nobelov nagrajenec Odysseus Elitis in skladatelj Mikis Theodorakis.

V grški kuhinji prevladuje kozje in ovčje meso, priljubljene so tudi ribje jedi. Značilnemu okusu grške hrane doda svoje tudi oljčno olje, ki ga pridelujejo v velikih količinah.

 

Moja zbirka kovancev:

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer